Τα άτομα με ναρκοληψία πρέπει απαραίτητα να ακολουθούν σταθερά ωράρια βραδινού ύπνου και αν γίνεται να λαμβάνουν 2-3 εικοσάλεπτους προγραμματισμένους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που τους βοηθάει ιδιαίτερα.

Διεγερτικές ουσίες. (Concerta - Ritalin)

Φάρμακα που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελούν από καιρό τη βασική θεραπεία των ναρκοληπτικών ατόμων, για να παραμείνουν ξύπνια κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Μοδαφινίλη. (modafinil - Modioadal - Aspendos)

Το φάρμακο μοδαφινίλη ενδυναμώνει επίσης την εγρήγορση στα άτομα με ναρκοληψία. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητός ο τρόπος λειτουργείας, διαφέρει από τις παραδοσιακές (κλασικές) διεγερτικές ουσίες.


Wakix pitolisant. Το Wakix έρχεται να συμπληρώσει τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές και δρα στους υποδοχείς ισταμίνης Η3 στον εγκέφαλο, απελευθερώνοντας αυξημένη ισταμίνη στον εγκέφαλο και προκαλώντας εγρήγορση και αύξηση στο χρόνο που ο ασθενής μένει ξύπνιος.


Xyrem. (sodium oxybate) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ναρκοληψίας με καταπληξία σε ενήλικους ασθενείς. Το Xyrem πιστεύεται ότι επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές εντός του εγκεφάλου. Οι νευροδιαβιβαστές είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι που μετακινούνται μεταξύ των νευρικών κυττάρων (νευρώνες). Μπορεί να αναστείλει τους υποδοχείς του GHB και άλλης χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που ονομάζεται GABA. Ο ακριβής τρόπος λειτουργίας του Xyrem δεν είναι γνωστός.

Αντικαταθλιπτικά. Οι γιατροί χορηγούν συχνά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία καταστέλλουν το REM ύπνο και βοηθούν στο μετριασμό των συμπτωμάτων της καταπληξίας, των ψευδαισθήσεων και της παράλυσης του ύπνου. Τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη ναρκοληψία.Θεραπεία

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μόνιμη λύση για τη ναρκοληψία. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη βελτίωση της ζωής των ασθενών με ναρκοληψία. Κατ' αρχάς, η σωστή διάγνωση της νόσου βοηθάει τους ασθενείς να καταλάβουν από τι πάσχουν και να προσαρμοστούν σε ένα τρόπο ζωής που θα τους ωφελήσει σημαντικά στην καθημερινότητά τους.


Προσωπική αντιμετώπιση. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι σημαντικές για τον έλεγχο των ναρκοληπτικών συμπτωμάτων. Τα μέτρα προσωπικής φροντίδας είναι:

Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα περίπου κάθε ημέρα καθώς και τα Σαββατοκύριακα.

Φροντίζετε να κοιμάστε επαρκώς το βράδυ.

Τα άτομα με ναρκοληψία πρέπει απαραίτητα να ακολουθούν σταθερά ωράρια βραδινού ύπνου και αν γίνεται να λαμβάνουν 2-3 εικοσάλεπτους προγραμματισμένους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που βοηθάει ιδιαίτερα.

Καταναλώνετε μέτριες ποσότητες καφέ, τσαγιού ή αναψυκτικών τύπου κόλα, για να σας βοηθήσουν να μείνετε ξύπνιος κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε την καφεΐνη και τη νικοτίνη το βράδυ.


Τρώτε ελαφρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγετε ένα βαρύ γεύμα ακριβώς πριν από μια σημαντική δραστηριότητα.

Ενημερώστε τον προϊστάμενο, τους συναδέλφους ή τους δασκάλους σας για την κατάσταση σας και αναζητήστε μαζί τρόπους για την ικανοποίηση των αναγκών σας, όπως σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαχωρισμό των μονότονων εργασιών, μαγνητοσκόπηση των συσκέψεων ή των μαθημάτων καθώς και αναζωογονητικούς περιπάτους σε διάφορες χρονικές στιγμές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Άθληση, η άσκηση είναι επωφελής και μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των συμπτωμάτων της Ναρκοληψίας καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου σας.

Η ναρκοληψία μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή. Άλλοι μπορεί να σας αντιλαμβάνονται ως τεμπέλη, ληθαργικό ή και αγενή.  Ομάδες υποστήριξης και ειδικοί μπορεί να βοηθήσουν τα ναρκοληπτικά άτομα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη διαταραχή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάποια ομάδα υποστήριξης ή και κάποιο εξειδικευμένο ψυχολόγο στην περιοχή σας.